subota, 06.05.2006.

Tema: Prava i virtualna ljubav...

RAZLIKE I SLIČNOSTI IZMEĐU PRAVE I VIRTUALNE LJUBAVI

U "pravoj ljubavi" upoznajemo nekog na zabavi, u discu, u školi, na fakultetu, na poslu, na odmoru. Pažnju će nam privući neka izvanjska manifestacija: glas, oči, osmijeh, hod, figura, kosa. O njemu ili njoj ne znamo ništa, ali osjećamo fizičku privlačnost. VANJSKO, FIZIČKO je početni, odlučujući faktor selekcije. Na temelju privlačnog detalja, naša MAŠTA vođena našim željama gradi osobnost koja nam se sviđa. U većini slučajeva upoznavajući tu osobu tragamo, u stvari, za dokazima da je osoba koja nas je privukla, upravo onakva kakvom smo je sami/e zamislili/e. Mašta je neizostavni faktor svake ljubavi. Pretjeramo li u korist izmaštanog na štetu stvarnog, naći ćemo se u situaciji neugodnog "buđenja" koje mnogi i mnoge doživljavaju nakon što su bili/bile uvjereni/e da su pronašli/e onog "pravog" i onu "pravu".

U virtualnoj ljubavi, upoznajemo nekog pišući i primajući e-mail poruke, sudjelujući u nekoj raspravi ili igri. Pažnju nam privlači odraz nečije ličnosti: stil izražavanja, riječi kojima se koristi, duhovitost, šarm, znanje, informiranost i uzbuđenje zbog zajedničkih interesa. O njemu ili njoj saznajemo brzo i mnogo na osnovu izrečenih ideja, misli, stavova, mišljenja. UNUTARNJE, OSOBNO je onaj početni, odlučujući faktor selekcije. Nerijetko se dopisujemo sa više "srodnih duša" da bismo na kraju ipak odabrali samo jednog ili jednu. Zašto? Na osnovu čega? Baš kao i u "pravoj ljubavi", na osnovu nečeg nedefiniranog, što spada u sferu znanja srca, a ne uma. MAŠTA ispunjava nepotpuna mjesta između rečenica. Opasnost da ostanemo "zavedeni" vlastitom maštom jednaka je kao i u "stvarnom" životu.

Za vrijeme upoznavanja u "pravoj ljubavi" par izlazi i upoznaje se kroz razgovor. U virtualnoj, upoznavanje teče također kroz razgovor, ali pisane riječi. I partner i partnerica nastoje pokazati svoju najljepšu i najbolju stranu kako bi se svidjeli jedno drugom. Mogućnosti prevare i dovođenja u zabludu preko Interneta iste su kao i u svakodnevnom životu. Koliko puta odabiremo partnere vjerujući da ih poznajemo, da bismo u vrlo kratkom vremenu otkrili da živimo sa strancem. "Nije on bio takav", govorimo. Nije li? Naravno da jest. Što nas je zavaralo? Vidimo li uvijek istinu gledajući partneru u oči?

Ne budemo li sami inzistirali na iluziji, upoznavanje preko Interneta teško će se moći održati na lažnim pretpostavkama. Razlog je jednostavan. Oni koji lažu moraju biti vraški dobri u laganju, žele li zapamtiti sve napisane laži. Budući da su riječi ono na čemu se cijela veza temelji, neizostavno će naići trenutak kada se lažac ili umori ili izgubi interes ili jednostavno ulovi sam u zamku vlastitih laži. Koncentrirani samo na riječi, brže možemo i otkriti "prevaranta".

S druge strane, u stvarnom životu obmana je mnogo suptilnija. Kao prvo riječi kojima nas netko dovodi u zabludu o svom karakteru ili stavovima, zamagljene su bliskošću ili dodirom, smiješkom koji očarava ili pjevnim glasom koji nam skreće pažnju od značenja izrečenog, poljupcem koji nam briše iz misli pitanja koja mogu biti od presudnog značenja. A kad dođe vrijeme da fizički dodir zamijene riječi, za mnoge je već kasno.

Na kraju krajeva, nije li cilj kod upoznavanja upoznati OSOBU, onoga ili onu koji se kriju IZA prekrasnih očiju, privlačne figure i melodičnog glasa? Nije li karakter osobe, osobnost, misli, stavovi, interesi, temperament, znanje, senzibilnost ono što nastojimo pronaći u partneru/ici i uskladiti sa vlastitima? Vrlo često, ono što nas je privuklo postaje nevažnim otkrijemo li da nismo "srodne duše". S druge strane, odgovaramo li jedno drugom intelektualno i emotivno, fizički izgled postaje nevažnim.

ZAKLJUČAK
Virtualna ljubav je fenomen novog doba. Mnogi se parovi nalaze pišući pisma preko e-maila, a lista onih koji nakon toga stupaju u brak svakim danom sve je duža. Za druge je Internet komunikacija razonoda, uzbuđenje prolaznog karaktera, bijeg iz dosadne "stvarnosti". Treći liječe svoju osamljenost, sramežljivost, ili neugodu zbog fizičke mane. Oni koji su zaljubljeni ističu prednosti, oni prevareni i razočarani ističu samo nedostatke. Baš kao i u "pravom životu". Jedno je sigurno, upoznavanje preko Interneta odličan je početak za svaku buduću vezu. Da li će se ona i obistiniti pri prvom fizičkom susretu te da li će do fizičkog upoznavanja uopće doći, ovisi o ljudima. Internet je samo medij koji nas spaja. Sve ostalo ovisi o nama samima. Kao i uvijek.
yes

| 14:53 | Komentari (4) | Isprintaj | #