petak, 04.08.2006.

Kada cvijeće progovori...

Sinoć me jedna prijateljica pitala, kako i što s cvijećem i kako da shvati poklon od dečka u obliku ruža. Eto, odlučio sam joj malo pomoći u obliku ovog kratkog teksta i opisa govora cvijeća sa usredotočenjem na jezik kako to govore ruže.. "Crvene ruže, bile one same ili u buketu, i dan danas znak su ljubavi, a posebno ako su u velikom buketu gdje jasno poručuju: volim te više od svega."
Govor cvijeća jezik je koji najbolje razumiju zaljubljeni. U dalekoj prošlosti u kojem su šanse za ljubavnim šaputanjima bile jednake nuli, zaljubljeni su se sporazumijevali cvijećem, posebice ružama. Na njihovom bogatom, maštovitom i dojmljivom jeziku ruža komuniciralo se ne samo njihovim bojama, cvjetovima i pupoljcima nego čak i listovima i trnjem.
Uzmimo primjer, ako osoba kojoj se crvenom ružom izjavi ljubav odmah prihvati tu ponudu, dotaknula je cvijet svojim usnama, a ako ju je odbijala, otrgnula bi cvijet i bacila ga. Ako je odrezala trnje, a ostavila listove, onom tko je ružom izjavio ljubav poručila je da postoji nada, a ako je ruža čak ostala i bez trnja i bez listova, vrijeme je da se konačno pomiri sa sudbinom jer nema više nikakve nade.
I dan danas su ruže ljubavnicima jedan od najomiljenijih medija za vrsno sporazumijevanje i razmjenjivanje "tajnih" poruka. Crvene su ruže, same ili u buketu, znak ljubavi, a u posebno velikom buketu poručujui jasno šalju jednu poruku: volim te više od svega. Ruže nježno ružičaste boje nagovješćuju: "spoznat ćeš da li me voliš", a sami pupoljci ruža simboliziraju buđenje prve ljubavi. Na tragu povijesne tradicije buket bijelih ruža simbolizira platonsku ljubav koja je oslobođenu bilo kakve erotike,dakle, čistu ljubav, a narančastih, naprotiv, tjelesnu vatru koju treba što prije ugasiti. Ruže boje lavande simboliziraju pak ljubav na prvi pogled, a bijeli pupoljci ruža daju do znanja hladnoj osobi da njezino srce ne zna za ljubav. Žute ruže, posebno ako je samo jedna, pokazuju da je osoba koja ih dariva ljubomorna, a buket crvenih ruža sa samo jednom žutom još je određeniji i poručuje: ti me činiš ljubomornim.
Postoji još načina da se različitim cvijećem izrazi poruka koju osoba na drugoj strani treba shvatiti.. Ljubavni razgovor ne počinje i ne prestaje samo s ružama.. Takodjer i s ostalim cvijećem može se izjaviti ljubav, obasuti komplimentima, zamoliti za razumijevanje ili oproštaj te dogovoriti sasvim konkretne akcije. Naprimjer:
-cvijet kestena: zamolba za oproštaj,
-grančica žute akacije: dajete do znanja da je vaša skrivena ljubav
-cvijet tamnocrvene krizanteme: moje je srce slobodno, naravno, samo za tebe.
-zvončići: vaša srca kucaju u istom taktu,
-jasminov cvijet: ti si očaravajuća,
-mirta: daj da se konačno vjenčamo,
-cvijet rajčice: želim dijete.
-kalom: divim se tvojoj ljepoti
-runolist: tvoja je ljepota nevjerojatna
-jaglac: božanstvena si.
-cvijetom dalije ili georgine: prekidamo ljubavnu neizvjesnost i na najljepši mogući način dajemo do znanja da smo sve već oprostili
-geranija: možete čak i u većem društvu bez ijedne riječi ljubav svojega života pozvati na tajno mjesto vaših sastajanja
-dragušac: poziv na malu dnevnu ili noćnu šetnju
-lišće vinove loze: osobi koja vam se sviđa bez ijedne riječi možete predložiti zajednički izlazak.
Naravno, postoji govor cvijeća i za one teže trenutke, trenutke rastanka:
Na najljepši se način možete oprostiti potočnicama koje poručuju: misli na mene
-cvijetom lipe s dvostrukom porukom: misli na mene i slatko sanjaj
A, ako je primjerice riječ o posljednjem sastanku, bilo koja zimzelena grančica olakšat će vam situaciju i umjesto vas poručiti: zadržat ću te u nježnoj uspomeni. U istu svrhu može poslužiti i grančica bosiljka čija je poruka: želim ti sve dobro.
-rododendron ili, što je mnogo praktičnije, samo jedan njegov list: bez ijedne ste ga riječi upitali kada ćete se ponovno vidjeti
-vrijesak: na vrlo ste mu obazriv način dali do znanja da, barem što se njega tiče, najviše volite samoću.
Eto, toliko o cvijeću, sami odaberite što bi vam bio najbolji poklon... do tada,..

..pjesmica (najljepši poklon)...

Ruža mog srca
Moje srce, ptica divljine,
pronašlo svoje je nebo
u očima tvojim.
One su kolijevka jutra,
one su carstvo zvijezda.
Moje pjesme potonule su
u dubine njihove.
Pusti me samo, da se vinem
u nebo to,
u njegovu osamu.
Pusti me samo da dijelim
njegove oblake,
da širim krila u sjaju
njegovog sunca.

-Josip-

| 11:20 | Komentari (7) | Isprintaj | #