subota, 05.08.2006.

Cvijeće nastavlja s pričom...

Eto, kada sam već načeo temu o cvijeću, pa da kompletiram priču o govoru i riječima koje cvijeće govori..
Dakle: "Govor cvijeća stvoren je za one najupornije koji, kada je riječ o ljubavnim osvajanjima, ne priznaju NE kao odgovor."
Pričanje o ljubomori, koja je uvijek tamo gdje je i ljubav, osim s ružama, moguća je i s ostalim cvijećem. Naprimjer, cvijetom astera možete dati do znanja da niste previše uvjereni u nečiju vjernost, dok jorgovanom možete upitati jesi li ti vjeran meni kao ja tebi, a grančica vrbe govori zar ti samo ja nisam dovoljna. No, razgovore o ljubomori možete izbjeći tako da poklonite na samom početku veze partneru grančicu bršljana, čime ćete glasno i jasno dati do znanja da očekujete vjernost i samo vjernost.
Govor cvijeća kao stvoren je i za one najupornije koji, kada je riječ o osobni ljubavnim osvajanjima, ne priznaju NE kao odgovor. Osobi koja vas je odbila, buketom perunika poručujete da ćete se boriti za nju, dok lavandom dajete do znanja da ćete svoj cilj, tj. njezino srce osvojiti kad-tad.
No, s cvijećem se takodjer i mnogo lakše odbija i daje košarica. Sa stričkom dajete do znanja da je cijela stvar preopasna za vas, a različkom pak poručujete da za vašu vezu šansa ne postoji. Margaretama govorite kratko i jasno: pusti me na miru, a cvijetom limuna: tvoju molbu, nažalost, ne mogu ispuniti. Ako je među vama razlika u godinama, umjesto riječima cvijetom jagode možete dati do znanja da je on ili ona za vas suviše nezrela.
Kritike, primjedbe, pa čak i one najgore vrste lakše i ljepše je davati, ali i primati s cvijećem. Suncokretom partneru poručujete da je previše zahtjevan za vas, encijanom da je nepravedan, amarilisom da je ohol. Orhidejom poručujete da je previše razigran, a sljezom, da je hladan kao led. Mimozom poručujemo da je previše osjetljiv, a čičkom da vas dotična ljubav previše opterećuje. Anemonama nekome možemo dati do znanja da se unatoč svemu osjećamo osamljeno, a frezijama poručujemo: budi nježan.
Govor cvijeća, naravno, nije striktno rezerviran samo za zaljubljene. Cvijećem mnogo toga možemo poručiti ljudima koji su oko nas. Jednako tako ruže nisu rezervirane samo za zaljubljene. Naprimjer, buketom žutih ruža možemo poželjeti sreću ili zahvaliti na gostoprimstvu, a svijetloružičastim ružama možemo zahvaliti na ljubaznosti te nekome iskazati svoje divljenje ili pak prijateljske osjećaje.
Zvončići, vjesnici proljeća, pokazuju zahvalnost, a ako su okruženi mahovinom, na najljepši mogući način svojoj majci možemo zahvaliti na njezinoj majčinskoj ljubavi. Irisi govore: imam dobre vijesti, a bijelom kaduljom nekome možete poželjeti zdravlje. Dalije poklonite osobama kojima se divite zbog njihova istančanog ukusa, a da biste nekomu s kim se rastajete i cvijećem pokazali da vam je žao što odlazi, poklonite mu anemone.
Oni koji su vas izdali ili tužili, primjerice šefu, zaslužuju hortenzije, cvijeće tužibaba. Onima koje treba utješiti darujte visibabe, a onima koji zbog nečega moraju biti strpljivi ljubičice, simbol strpljivosti. Na srdačnosti i ljubaznosti možete zahvaliti i lončanicom mente, a na susretljivosti valerijane. Valerijanu možete pokloniti i osobi koja treba vašu zaštitu, a za moralnu potporu, za snagu i hrabrost onome kome je potrebna pošaljite buket cvjetova aliuma, ukrasnog češnjaka. Onima koji dijele vaše brige i zabrinuti su za vas poklonite imelu koja poručuje: bez brige, imam snage i prevladat ću sve probleme.
Toliko, nadam se da je dovoljno o jeziku cvijeća, i nadam se da vam je jasnije kada dobijete cvijet, koje je značenje tog cvijeta, a možda i nije neko od tih značenja, možda je samo znak pažnje i ljubavi...

pjesmica...

Sve...
Svu ti svoju radost poklanjam
nježnim pokretom ruke,
otvaram ti dlan.
Usnama te mamim u odaje svoje.
Sve ti dajem, sve je tvoje.

Zvjezdane noći miluju ti obraz,
mjesec reflektira odsanjane snove.
Smješiš se .
Sve ti dajem, sve je tvoje.

Oblutke od sapunice i morsku pjenu.
Zlaćanu.
Snenu.

Vidiš li ?
Tvoj sam i ti si u svemu.

Samo u tuge ne diraj.
Ne dam ti blizu.
Ne želim te u njima.
Pola, strgati će bijesno more.

Pola,
zauvijek ostaje moje.

-Josip-

| 11:12 | Komentari (7) | Isprintaj | #